Sunday, April 8, 2007

תיאור התוספתן ודרכי הטיפול

דלקת תוספתן הנקראת גם אפנדציטיס היא הסיבה הנפוצה ביותר לכאב בטן פתאומי חד (בטן חריפה) באזור ימני תחתון.

הסיבות לדלקת

דלקת התוספתן יכולה להיגרם כתוצאה מהתרבות של לימפוציטים הנמצאים מתחת לרירית התוספתן גם לאחר דלקת ויראלית של דרכי העיכול או מסיבות אחרות שטרם הובררו. סיבה נוספת לדלקת התוספתן הינה עקב חסימה (כאשר החיבור בין המעי הגס לתוספתן נחסם בצואה).

תסמיני המחלה ואבחון

אצל חלק מהחולים קיים קושי באבחון ודאי של הדלקת מאחר ומופיעים חלק מהתסמינים ומאחר ותסמינים המחלה אופייניים גם למחלות אחרות. לכן בעת חשד לדלקת התוספתן תבוסס האבחנה בנוסף לקיום תסמיני המחלה, גם על ביצוע בדיקה גופנית הכוללת סדרת לחיצות על הבטן, ביצוע בדיקות דם שבעזרתן מזהים קיום מצב דלקתי בגוף עם עלייה במספר תאי הדם הלבנים וביצוע בדיקת שתן.

הטיפול

על אף הכאב של החולה במחלה, יימנע הרופא לאפשר נטילת תרופות נגד כאבים בגלל שהן עלולות להסוות את התסמינים שבעזרתם הרופא מאבחן את המחלה. הטיפול בדלקת התוספתן לאחר אבחונה הוא ניתוח מיידי לכריתה של התוספתן. בנוסף לטכניקה הרגילה של חתך בדופן הבטן וכריתת התוספתן, ניתן היום להשתמש, במקרים מסוימים, בניתוח בעזרת לפרסקופ. בשיטה זאת, המנתח מבצע מספר חתכים זעירים בדופן הבטן (בדרך כלל שלושה), דרכם הוא מחדיר מכשירי ניתוח זעירים שבהם גם מצלמת טלוויזיה, שמצלמת את אזור הניתוח ומציגה אותו על גבי צג טלוויזיה אגב ההליך הנתוחי. המנתח כורת את התוספתן ומוציא אותו דרך אחד החתכים הזעירים.

נוכח הקושי באבחנת הדלקת, בכרבע מהניתוחים לכריתת התוספתן נצפה התוספתן במצב בריא שאינו מודלק (נצפה בצבעו הטבעי - לבן). כיוון שכיום תפקידו של התוספתן אינו ידוע בברור, מתבצעת כריתה מיידית של האיבר גם אם הוא אינו מודלק.

ההחלמה ואורח החיים לאחריה

ההחלמה מניתוח לכריתת התוספתן נחשבת לקלה יחסית וההצלקות גם היא קלה (בפרט כאשר הניתוח מבוצע בעזרת לפרסקופ).אורח חיים לאחר הריפוי מניתוח כריתת התוספתן תקין לחלוטין, אין צורך בשינוי הרגלי האכילה, הרגלי הפעילות הגופנית, או כל דבר אחר המתייחס לסגנון החיים.

סיבוכים

דלקת התוספתן אם אינה מטופלת עלולה לגרום לקרישי דם, לקרע או נקב בתוספתן אשר גורם לפליטה של תכולת התוספתן המודלק שהיא עמוסה בחידקים לחלל הבטן הגורמת לדלקת הצפק, תחלואה קשה ואף תמותה, לכן דלקת התוספתן היא מצב חירום רפואי.

1 comment:

קרולה באגר said...

הנושא שלכם מעניין מאוד, העברתם את הנושא של הבלוג בצורה מעניינת, הצלחנו ללמוד מהבלוג שלכם הרבה,
בייחוד שאפנדציט קורה להרבה מהאנשים
לירוז, שחר ודור י'1